חוסר איזון יכול לבוא לידעי ביטוי בדרכים רבות. כמעט כל אדם מכיר את המקומות בהם הוא אינו ממש מאוזן: עובד קשה מידי, רואה יותר מידי טלוויזיה, מתוח מידי, כועס, או מתעצל.

גם הגוף שלנו מסגל לעצמו צורות שונות של חוסר איזון: חוסר איזון העיקרי הוא בין צד ימין לצד שמאל. חוסר איזון זה יכול להתבטא באיזור האגן, איזור הכתפיים, איזור הרגליים ועוד. חוסר איזון זה נובע בעיקר מהיות אחד הצדדים של גופנו דומיננטי יותר, אולם הוא עלול להתפתח גם עקב פגיעה שנפגענו – אפילו בלתי מודעת – ששינתה את הרגלי התנועה שלנו ופגעה באיזון הגוף. וכך, דבר קטן אשר הוציא אותנו מאיזון, אפילו בילדות או בתקופה של מחלה או פציעה בנעורינו, הולך איתנו שנים רבות ומעוות את צורת ההליכה והתנועה שלנו, ואת מערך השרירים ואפילו העצמות והחוליות.

עד שיום אחד…. יום בהיר אחד נוחת עלינו הכאב, ואז כל כך קשה להחזיר את הגוף לאיזון.

המזל שלנו הוא שכל מערכת שואפת לחזור לאיזון וכל גוף רוצה ביציבה נכונה :

סיפור קצר

בשיחות שלי עם בני כיתתי, נאמר לי לאחרונה, מספר פעמים, שמרגישים שהשתניתי השנה, שאני יותר רציני, תורם, מתנדב ולוקח אחריות על הכיתה כולה….

מכיוון שלא החלטתי במודע להשתנות או להיות רציני, תהיתי מה גרם לשינוי. המסקנה שלי כזאת: בשנה שעברה הייתה בכיתה אווירה טובה, כולם התנדבו כל הזמן, ולכן לא מיהרתי להעמיס על עצמי מטלות ולהתנדב. ואילו השנה האווירה הרבה פחות נעימה, המתנדבים משנה שעברה אולי נשחקו, כל אחד אולי כבר רואה את סיום הלימודים וענייניו הפרטיים. כנראה שבאופן לא מודע החלטתי לבוא "קדימה". כשראיתי שאנשים אחרים התעייפו מנשיאת האלונקה, באתי והחלפתי אותם. בסך הכל פעלתי באופן ספונטאני "פעולה לאיזון".

צור קשר עכשיו לטיפול בבעיות יציבה .

כל מערכת שואפת לאיזון. גם מערכת אנושית-חברתית משתדלת לאזן את עצמה. (אינני מדבר על העיוות הגלובלי של מנצלים- מנוצלים ועוד כהנה). ואם אנחנו מזהים את המקום בו אנחנו דרושים בזמן מסויים, אנחנו יכולים פשוט לעשות פעולה, להתגייס ולאזן את המערכת. (וכשאפשר, שוב נפרוש לפינה או למקום אחר שמתחשק לנו….)

איזון הגוף בתנועה

ועכשיו לתנועה : גם הגוף שלנו שואף לאיזון. הוא מאזן את עצמו ללא הרף. פועלים עליו כוחות רבים, לכל כיוון: קדימה, אחורה, לצדדים, למעלה ולמטה. בכל רגע, בכל תנועה, בכל צעד הוא שומר על איזון, על שיווי משקל בין כל הכוחות. היופי של הגוף הינה העובדה ששיווי המשקל שהוא יוצר אינו ביטול כל הכוחות ויצירת מין "ממוצע" ביניהם, אלא בכך שהוא מסוגל לנשוא את כל הכוחות הנגדיים והמנוגדים. להכיל אותם בגופו ובחובו.

אבל אנחנו לא אוהבים מילים ריקות וסיסמאות אווריריות, לכן אנסה גם להסביר.

איזון כף הרגל – בין אצבעות לעקב ובין פנים כף הרגל לצד החיצוני-, הינה פעולה מובהקת לאיזון אשר משפיעה על כל הגוף. הברכיים, הנפתחות מעט, תומכות במעשה האיזון של כפות הרגליים ושל הרגליים.

אבל מבחינתי, הפעילות המשמעותית ביותר, מתרחשת בגב. בין האגן לגולגולת. שחרור האגן לאחור, כאילו לכיוון העקבים  נותן כוח חזק "אחורה", ובו זמן מכין אותנו לצעד, שיהיה "קדימה" כמובן. הצעד יוצא מהצד האחורי של הירך, ומהירך כל הרגל נשלחת קדימה ונושאת איתה את הגוף כולו.

בהליכה נכונה, בגלל התנועה של ירך, נסחט כל עמוד השידרה, ומניע את הידיים והכתפיים קדימה ואחורה לסירוגין. אף זה חלק ממערכת האיזון של הגוף המנסה להישאר תמיד מעל מרכז המשקל של עצמו ולשמור על איזון גם בזמן פעולה.

נשיאת "כיוונים נגדיים" אינה רק בשביל איזון. השחרור של האגן לעומת זקיפות הגב, וה"למעלה-למטה" שיש בכל צעד, קשורים לעוד נושאים רבים, כמו משקל, כוח משיכה, ודינמיות, אבל במאמר זה אני מבקש להדגיש את חשיבות האיזון, השאיפה לאיזון, והבנת הכיוונים הנגדיים כבסיס ליציבה נכונה .

הגישה התנועתית בה אני מטפל מסעיית למטופל לאזן את גופו דרך החזרת התנועתיות למקום המוגבל, הסובל מחוסר איזון ועל פי רוב מתנועתיות מוגבלת. בעזרת התרגילים, ישוב האיזון בין הצד השמאלי של הגוף לצד הימני, ובעיות הגב, כאבי הכתפיים, ואפילו כאבי ראש, בעיות עיניים ובעיות ברכיים יכולים להעלם.

 

עוד על שיעור פרטי בתנועה
על אימפרוביזציה