ראשית, כמה מושגי בסיס:

מרכז הכובד: מרכז הכובד הינו נקודה בתוך מערכת, אשר המערכת כולה מתנהגת כאילו כל מסתה מרוכזת בנקודה זו. בגוף האדם מדובר בנקודה אחת הנחשבת כמרכז הגוף. מרכז הכובד אצל האדם נמצא בחלק הקדמי של הבטן התחתונה.

קו הכובד: קו אנכי העובר דרך מרכז הכובד של הגוף. קו הכובד הינו קו דמיוני העובר במרכז הגוף , בתוכו, ומתייחס אל עמוד השדרה ואל כוח המשיכה. הציר הינו ווקטור נגדי לכיוון בו משקל הגוף אמור לרדת אל האדמה.

החשיבות של חיבור למרכז הכובד -(מרכז המשקל)

אגן משוחרר בעמידהאיזור האגן הוא החלק הכבד בגוף. אצל יונקים הצועדים על ארבע ,מנח הגוף המקופל ומיקום הגב קדימה לאגן ולרגליים גורמים בצורה טבעית לריכוז הכוח באגן ובבטן. כך באופן טבעי, כל תנועה וכל דחיפה של האדמה "מתחברים" אל מרכז המשקל, ולכן יכולים יונקים אלו לשמור על יכולת שינוי כיוון ויכולת תגובה אופטימאלית.  לאדם העומד אין צורך ללכת כפוף רק בכדי לשמור על אותו חיבור. במקום זאת יש להרגיש את הנפח והמשקל של האגן ואת הכיווץ באזור מרכז המשקל. שמירה על "חיבור" לשרירי הבטן התחתונה ולמרכז המשקל משפרת את יכולת התגובה ומקלה על ביצוע פעולות כגון שינוי כיוון, הימנעות מנפילה, שינוי רמות גובה, הושטת איברים לפנים ללא אבדן היציבות וכך הלאה.

מרכז הכובד והקשר לעמידה נכונה ולמנח גוף אופטימאלי

קו הכובד של האדם הינו קו דמיוני העובר דרך מרכז הגוף וכאילו חוצה את הגוף לחצי קדמי וחצי אחורי(לא בהכרח באופן סימטרי) ולחצי שמאלי וחצי ימני. ישנה נקודה בכף הרגל בה צריך לנחות משקל הגוף בכדי להשיג איזון אופטימאלי .

את משקל הגוף מדמים בנקודה אחת, שהיא מרכז הכובד. בהמשך לכך, מדמים את כל משקל הגוף נופל בנקודה אחת בכף הרגל שהיא הנקודה שבה מתאזן משקל הגוף. כשאנחנו מזיזים את הגוף קדימה , הנקודה הולכת לכיוון אצבעות כף הרגל, וכשאנחנו מזיזים את הגו והירכיים לאחור, הנקודה עוברת לעקב.המקום הנכון של המשקל הינו במרכז כף הרגל, מעט לכיוון הקרסול, כך ששריר השוק צריך לפעול על מנת למנוע נפילה לפנים.

כוח נגדי בעת עמידה ותנועה

כוח נגדי (ground reaction force) הינו הכוח המתקבל מן האדמה אל גוף כלשהו הבא עימה במגע, כתוצאה ממשקל הגוף, אשר יורד אל נקודת המגע. אדם אשר עומד על האדמה (ללא תנועה), מפעיל על האדמה כוח השווה למשקלו, וכתוצאה מכך, מתקבל מן האדמה כוח שווה, ההפוך בכיוונו,  ואשר "נכנס" אל גוף האדם. כוח נגדי זה מתקבל בכל גוף בעל משקל הנמצא אל האדמה, ומסייע לאיזון. לדוגמא כאשר בונים מגדל בקוביות, משקל הקוביות יורד אל האדמה ובנקודת המגע, והכוח הנגדי מסייע לו לעמוד יציב.

מרכז משקל מעל רגל אחת בלבדזו אחת הסיבות שבני האדם יכולים לאזן את גופם על גבי בסיס קטן יחסית, גם בעת עמידה: הכוח הנגדי העולה מן האדמה שומר על הגוף זקוף. כך בעצם, מסייע משקל הגוף בעמידה ובאיזון הגוף.
חשוב להבין הכוח העולה מן האדמה, אינו הכוח המזיז את הגוף בעת תנועה: זהו הכוח המאפשר לגוף לעמוד זקוף כנגד כוח המשיכה. בכדי לנוע נדרש כוח נוסף, ועל כך בפרק הבא.

האגן כ"אדמה" וכמרכז משקל המאזן את הגוף

כפי שכתבתי במאמר על מיקום האגן בעמידה ובצעידה– האגן צריך להיות כבד ומשוחרר.  בכל תנועה של הגוף האגן מושפע והמיקום שלו משתנה כך שהוא בעצם שומר על מרכז המשקל של הגוף מעל כפות הרגליים. זהו הפלא של האגן וזו הסיבה שאנחנו מחשיבים את האגן כמאסן הגדול של הגוף וכאיבר בעל קשר עמוק לאדמה.

מרכז הכובד והקשר לעמידה נכונה ולמנח גוף אופטימאלי

קו הכובד של האדם הינו קו דמיוני העובר דרך מרכז הגוף וכאילו חוצה את הגוף לחצי קדמי וחצי אחורי(לא בהכרח באופן סימטרי) ולחצי שמאלי וחצי ימני. ישנה נקודה בכף הרגל בה צריך לנחות משקל הגוף בכדי להשיג איזון אופטימאלי .

את משקל הגוף מדמים בנקודה אחת, שהיא מרכזהכובד. בהמשך לכך, מדמים את כל משקל הגוף נופל בנקודה אחת בכף הרגל שהיא הנקודה שבה מתאזן משקל הגוף. כשאנחנו מזיזים את הגוף קדימה , הנקודה הולכת לכיוון אצבעות כף הרגל, וכשאנחנו מזיזים את הגו והירכיים לאחור, הנקודה עוברת לעקב.המקום הנכון של המשקל הינו במרכז כף הרגל, מעט לכיוון הקרסול, כך ששריר השוק צריך לפעול על מנת למנוע נפילה לפנים.

מהי עמידה  ואילו כוחות משפיעים על גופנו?

מנח ה יציבה והתנועה הטוב ביותר הוא כאשר הקו הדמיוני האנכי של קדמת הגוף מקביל לקו האנכי של אחורי הגוף. בין שניהם נמצע הקו הדמיוני של מרכז הכובד. הקו האנכי העולה מהאדמה "לתוך" גוף האדם, במצב עמידה, עובר דרך פיקת הברך ומעט לפני מפרק הברך. כך יוצא שמשקל הגוף מושך את הברך מעט קדימה. רצועות של הברך מספיקות כדי למנוע ממנה ליפול ולכן אין צורך בהפעלת שרירים. אם נכופף את הברכיים יותר מידי , הן יצאו מהציר המרכזי של המשקל ואז יהיה צורך בהפעלת שרירים כדי למנוע מפילה אל הרצפה. בעמידה זקופה , גוף האדם מאוזן על הירכיים ולכן אין צורך במאמץ שרירי רב. למרות זאת, בכדי לשמור על הגוף במצב עמידה, נדרשים שרירים הפועלים לאיזון ללא הרף.

עמידה נכונה מעל מרכז הכובד

בכדי להישאר עומדים- כפות הרגליים חייבות לדחוף את הקרקע מעט בכל רגע. כשמדברים על איזון הגוף, אין טעם לדבר על איבר מסוים ביחס לעצמו, אלא על מיקום האיבר ביחס לשאר הגוף וביחס לדריכה של כפות הרגליים על הקרקע.

רוצים לדעת עוד על תנועת הגוף ועל יציבה נכונה ותנועה נכונה?

השאירו את המייל שלכם ואשלח לכם 3 פרקים מהספר החדש שהוצאתי

    captcha

    ליצירת קשר בכל נושא אחר הקישו כאן ואשמח לסייע

    תוכן עניינים